در این پست قست داریم به انواع مهره(Nuts) که از مهم ترین قطعات در بحث اتصالات هست بپردازیم مهره به دلیل کاربردهای مختلف به شکل های مختلف ساخته می شود و هر کدام نیز با پیچ های خاص خود به کار می روند. در زیر تمامی انواع آنها را شرح داده ایم و می توانید متناسب با نیاز خود آنها را انتخاب کنید. برای مطالعه به ادامه مطلب مراجعه کنید .
واشر(Washer) حلقه اى است که در صنعت به شکل هاى مختلف ساخته مى شود. واشرها کاربردهاى گوناگونى در انواع پیچ و مهره ها و اتصالات دارند. مطابق استانداردها، انواع واشر را با قطرهاى داخلى، خارجى و ضخامت متفاوت مى سازند. که به نوع پیچ و مهره، بار، میزان خورندگى و… بستگى دارد. در زیر با انواع واشر آشنا مى شویم. برای خواندن این مطلب به ادامه مطلب مراجعه کنید .
پیچ خودکار ( Screw ) گونه ای از پیچ است که در اتصالات کاربرد دارد.
این نوع پیچ به صورت استوانهای رزوه شده و نوک آن تیز است و در اتصالات کاربرد دارد.
این پیچ توسط پیچگوشتی و یا چهارسو و … بدون نیاز به مهره بسته میشود.
مهم ترین تفاوت پیچهای خودکار با پیچهای مهرهدار ( Bolt ) عدم نیازشان به مهره است.
جنس پیچهای خودکار از جنس فولاد ضد زنگ ( استنلس استیل ) یا آهن است.
پیچ ارشمیدسی گونه ای از پیچهای خودکار و بدون نیاز به مهره بوده است.
از پیچ خودکار برای اتصالات در چوب و پلاستیک و فلزات نازک استفاده می شود.
روابط توزیع بار در ززوه های پیچ و مهره و شبیه سازی های عددی نشان دهنده تمرکز شدید تنش در ریشه رزوه اول پیچ می باشد. این تمرکز تنش باعث کاهش شدید عمر خستگی در اتصالات پیچ و مهره می گردد. هرگونه طراحی که با توزیع یکنواخت تر بار در رزوه ها منجربه کاهش این ضریب تمرکز تنش در ریشه رزوه های ابتدایی پیچ و مهره شود، باعث افزایش چشمگیر در عمر خستگی این اتصالات می گردد. پاارمترهای موثر در این کاهش عبارتند از: نوع رزوه، استاندارد مربوطه، ابعاد رزوه، هندسه مهره و البته جنس پیچ و مهره. در این تحقیق به منظور کاهش ضریب تمرکز تنش شیارهایی بر روی مهره M20 ایجاد گردیده و با استفاده از نرم افزار ABAQUS مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحلیل نشان می دهد ایجاد شیار بر روی مهره تا یک عمق خاص باعث کاهش ضریب تمرکز تنش در رزوه اول پیچ و مهره می گردد و ایجاد شیار با عمق هایی بزرگتر یا کوچکتر نسبت به عمق بهینه موقعیت تنش بیشینه را به طور کلی عوض کرده باعث تنش نهایی و ضعیف تر شدن آن می گردد و بنابراین تاثیر معکوس بر عمر خستگی و ضریب تمرکز تنش نمونه دارد. در نهایت نتایج تحقیق حاصل از رابطه استوکلی صحه گذاری شده است.
کیفیت مناسب اتصالات در سازههای فولادی عامل اصلی یکپارچگی سیستمهای سازهای بوده و تخریب بسیاری از ساختمانهای فولادی طبق گزارش زلزله های گذشته ناشی از مشکل جوشکاری اتصالات تعیین شده است. یک اتصال ضعیف ونامناسب می تواند منجر به یک سری زوال های پی در پی و بنیادی در سازه فولادی گردد. با جوشکاری اتصالات حساس مثل جوش شیاری نفوذی اتصال گیردار تیر به ستون در محل کارخانه و نصب اسکلت فولادی صرفا با پیچ کردن قطعات از پیش ساخته شده می توان علاوه بر تسریع در اجرای پروژه، به ارتقای کیفیت ساخت کمک شایانی نمود.
مروزه استفاده از سازه های پیچ و مهره ای در صنعت به نحو چشمگیری افزایش یافته به طوری که این سازه ها در گذشته فقط شامل سوله های صنعتی و مجتمعهای پتروشیمی و سازه های مورد استفاده در صنایع نفت و گاز می شد . هم اکنون کاربرد این سازه ها در ساختمانهای مسکونی ، اداری و تجاری که در شهرها نیز ساخته می شود با رشد چشمگیری روبرو بوده است.
از مهمترین دلایل استفاده از سازه های پیچ و مهره ای در کشور های صنعتی عدم نیاز به جوشکاری زمان نصب سازه و در موقعیتهای سخت همچنین سرعت بیشتر اجرا در محل نصب نسبت به سازه های جوشی می باشد.
همچنین اسکلتهایی که در محوطه پروژه های ساختمانی تولید می شوند بخاطر محدودیت در تامین برق مکفی و بکار گیری دستگاه های جوش مدرن ( با نرخ نفوذ بالا و استاندارد ) ، عدم وجود ابزار صنعتی سنگین ، تیم های مجرب ، رنگ آمیزی و زنگ زدایی صحیح و … نه تنها فاقد کیفیت هستند بلکه کاملاً دست و پاگیر و دارای پروسه ای زمان بر هستند که بلاشک منجر به ایجاد ترافیک در معابر و تزاحم همسایگان می شود. این تحقیق که مربوط به درس کارگاه ماشین ابزار و ابزارسازی رشته مهندسی مکانیک است، در واقع ترجمه ی یک متن انگلیسی است که در آن به معرفی انواع پیچ و مهره های صنعتی و انواع سرپیچ ها و نوع رزوه های آن ها پرداخته شده است